Семантичките конструкти во песната „Црква“ од Блаже Конески

Mladenoski, Ranko (2003) Семантичките конструкти во песната „Црква“ од Блаже Конески. Литературен збор, 50 (5-6). pp. 55-63. ISSN 0024-4791

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi od 2011 za repozitorium 16 noemvri 2013_Crkva Koneski Literaturen zbor_Ranko Mladenoski Za Crkva od Blaze Koneski.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi od 2011 za repozitorium 16 noemvri 2013_Crkva Koneski Literaturen zbor_Ranko Mladenoski Za Crkva od Blaze Koneski.pdf

Download (89kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува детална анализа на песната „Црква“ од бардот на македонската поезија – Блаже Конески. Песната „Црква“ за првпат е објавена во истоимената збирка во 1988 година. Во анализата (интерпретацијата, толкувањето) на оваа песна доминантен е лексичко-семантичкиот приод при што се посочуваат значењата на лексемите коишто ја градат пораката (поентата) на песната. Како заклучни изводи од анализата на песната произлегуваат неколку тези: дека семантичките фундаменти на оваа песна од Конески се состојат во опозитноста на лексичките семи со деструктивно семантичко јадро, од една страна, и лексичките семи со конструктивно семантичко јадро, од друга страна; дека најголемиот дел од структурните елементи на песната гравитираат кон нејзиниот наслов и го дополнуваат со значења; дека и синтаксичките сегменти (формата) на песната добиваат семантичка вредност; дека за оваа песна е типична таканаречената изместена рима; како и тоа дека сета песна, всушност, е симбол за човековата болка и тага поради неминовната минливост на времето, односно на животот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 22 Nov 2013 11:03
Last Modified: 22 Nov 2013 11:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8161

Actions (login required)

View Item View Item