Предизвици на екотуризмот

Petrevska, Biljana (1997) Предизвици на екотуризмот. In: Симпозиум со меѓународно учество „Еколошки и социопсихолошки аспекти на туризмот“, 27-28 Nov 1997, Охрид, Македонија.

[thumbnail of Предизвици на екотуризмот.pdf]
Preview
Text
Предизвици на екотуризмот.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Демографската експлозија, загадувањето на воздухот, киселите дождови, термополуцијата, загадувањето на храната и шумите, радиоактивноста во животната средина, се проблеми кои се присутни секогаш и насекаде. Во таа насока, овој труд е конципиран во три дела: (I) најнапред е посочен проблемот со загадување на езерата во светот; (II) примерот на Маврово е посочен како потенцијална оаза на екотуризам; и (III) анализирани се бројни меѓународни иницијативи за создавање еколошки одговорна туристичка индустрија. Целта на овој труд е да укаже на потенцијалите за развој на екотуризмот и уште еднаш да посочи на алармантните последици од еколошката нарушеност кои се присутни во целиот свет. Трудот заклучува дека не е можно да се регистрираат сите еколошки проблеми, но затоа е можно да се зборува за дел од нив и да се потврди познатата девиза дела „човекот е најголемата грешка на природата“.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 21 Nov 2013 08:38
Last Modified: 21 Nov 2013 08:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8160

Actions (login required)

View Item View Item