Придонесот на туризмот во економскиот раст на Република Македонија

Petrevska, Biljana (1998) Придонесот на туризмот во економскиот раст на Република Македонија. In: Меѓународен симпозиум „Алтернативите на развојот: економски и социјални аспекти на промените во Југоисточна Европа“, 16-18 Dec 1998, Прилеп, Македонија.

[thumbnail of Придонесот на туризмот во економскиот раст на Република Македонија.pdf]
Preview
Text
Придонесот на туризмот во економскиот раст на Република Македонија.pdf

Download (582kB) | Preview

Abstract

Туризмот како феномен на современото пулсирање, со своите акцелераторски влијанија, претставува стопанска дејност со многу значајни ефекти. Токму таа него способност сè повеќе придонесува тој секогаш да биде во прв план на сеопштите настојувања за развој и регенерација на стопанските текови. Оттука и определбата и зафатите на сите земји кои имаат туристички компаративни предности, да го развиваат туризмот, развивајќи го притоа целото стопанство.
Имајќи го предвид значењето што го има туризмот за економскиот раст на Македонија, произлегува овој труд, составен од три, меѓусебно поврзани целини во кои акцент се става на економското значење на туризмот, туристичките потенцијали со кои располага Македонија, како и долгорочна проекција на идниот развој на туризмот во Македонија со цел да се види неговиот придонес во целокупната економија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 21 Nov 2013 08:28
Last Modified: 21 Nov 2013 08:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8144

Actions (login required)

View Item View Item