Дијагноза на тумори во максилофацијалната регија

Milosev, Vladimir and Miloseva, Lence (2013) Дијагноза на тумори во максилофацијалната регија. Medicus, Информативен гласник на јавното здравство - Штип, 8 (18). pp. 22-23. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Milosev & Miloseva medikus 2013.pdf]
Preview
Text
Milosev & Miloseva medikus 2013.pdf

Download (312kB) | Preview

Abstract

Целата на овој труд е да дадеме краток преглед на медицинско-дијагностичките процедури и методи кои најчесто се користат при дијагностицирање на тумори во максилофацијалната регија.Во текот на дијагностицирањето на болестите во оралната и максилофацијалната регија, клиничките и радиолошките податоци играат голема улога. Во оваа регија, единствено добра клиничка дијагноза пратена и поткрепена со радиолошки испитувања можат да водат кон успешна дијагноза. Од радиолошките техники, во зависност од локализацијата на лезијата (во меки ткива или коска) и целта на испитувањето (одредување на границите на туморот, неговиот однос кон околните невроваскуларни или коскени структури, проценка на ресектибилноста на туморот, избор на хируршкиот пристап ),е даден приказ на најчесто користените : класичната рентгенска дијагностика, сцинтиграфија, ехографија, компјутеризирана томографија – КТМ или нуклеарна магнетна резонанца – НМР(МРИ).
Клучни зборови: дијагноза; тумори; максилофацијална регија; радиолошки техники.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 21 Nov 2013 08:27
Last Modified: 21 Nov 2013 08:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8143

Actions (login required)

View Item View Item