Neuroimaging методологијата и студиите на развој на мозокот кај адолесцентите

Miloseva, Lence and Milosev, Vladimir (2013) Neuroimaging методологијата и студиите на развој на мозокот кај адолесцентите. Medicus, Информативен гласник на јавното здравство - Штип, 8 (18). pp. 20-21. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Medicus Miloseva & Milosev 2013.pdf]
Preview
Text
Medicus Miloseva & Milosev 2013.pdf

Download (528kB) | Preview

Abstract

Последните години, истражувањето на развојот на мозокот кај адолесцентите воглавно се базира на neuroimaging методологијата.Во овој прегледен труд се обидовме да укажеме на важноста на neuroimaging методологијата во проучувањето на развојот на мозокот кај адолесцентите.
Покрај тоа што neuroimaging студиите не можат во детали да ги опишат карактеристиките на механизмите на развој, сепак можат преку промената на волуменот и структурите на мозочните регии, преку модификација и проекција „до и од“ мозочните регии за време на созревањето, да сугерираат за пофините промени и подесувања во системот на развој.

Клучни зборови: neuroimaging; методологија; развој; мозок; адолесценти.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 21 Nov 2013 08:24
Last Modified: 21 Nov 2013 08:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8142

Actions (login required)

View Item View Item