Инклузивно образование во редовната настава - очекувања и проблеми

Manasieva Gerasimova, Virna and Petrevska, Biljana (2011) Инклузивно образование во редовната настава - очекувања и проблеми. In: Научно стручен собир „Образованието во 21-от век“, 09 Dec 2011, Битола, Македонија.

[thumbnail of Инклузивно образование во редовната настава_очекувања и проблеми.pdf]
Preview
Text
Инклузивно образование во редовната настава_очекувања и проблеми.pdf

Download (911kB) | Preview

Abstract

Инклузивното образование подразбира вклучување на децата со посебни потреби во редовниот воспитно-образовен процес, па нужно се наметнува потребата од негово концепирање како дел од една поширока стратегија која би промовирала задоволување на основните потреби, права и слободи на сите, независно од разликите. Трудот има за цел да укаже на проблемот од постоење предрасуди, страв и незнаење како главни причинители за ексклузија на оние кои се поинакви. Притоа, допрени се системските и други бариери во остварување на концептот за инклузивно образование. Истовремено, направен е преглед на основните нормативни решенија и меѓународни документи од оваа проблематика. Трудот прави и осврт на неколку фундаментални прашања врз кои почива концептот на инклузивно образование: односот на наставниот кадар, потребата од дополнителна обука, прашањето за промена на училишните планови и методологија за работа на час. На крај, предложени се активности за поддршка на сите вклучени во инклузивното образование, како концепт кој сам по себе претставува одговорност на сите во општеството.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Инклузивно образование; Деца со посебни образовни потреби; Деца со потешкотии во развојот; Интеграција.
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 21 Nov 2013 08:00
Last Modified: 21 Nov 2013 08:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8123

Actions (login required)

View Item View Item