Долгорочна проекција на туристичката побарувачка во Република Македонија

Petrevska, Biljana (2002) Долгорочна проекција на туристичката побарувачка во Република Македонија. Зборник на трудови 2001-2002. pp. 309-318. ISSN 9989-871-08-Х

[thumbnail of Долгорочна проекција на туристичката побарувачка во Република Македонија.pdf]
Preview
Text
Долгорочна проекција на туристичката побарувачка во Република Македонија.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот е потенцирана важноста од постоење правилно поставена основна рамка која би служела како база за примена на стратегиското планирање во развој на целокупното туристичко стопанство во Македонија. Во тој контекст, акцентот е ставен врз обидот за изработка на долгорочна проекција на туристичката побарувачка во Македонија за период од 15 години преку користење на Box-Jenkins методологија за моделирање и предвидување временски серии. Предвидените просечни вредности за туристичка побарувачка треба да послужат како основа за изработка на стратегиски туристички развоен план на Македонија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: долгорочна проекција; туристичка побарувачка; временска серија; ARIMA модели.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 21 Nov 2013 08:37
Last Modified: 21 Nov 2013 08:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8120

Actions (login required)

View Item View Item