Зајадливи стихови што боцкаат

Mladenoski, Ranko (2003) Зајадливи стихови што боцкаат. Велес, 7 (7). pp. 137-140. ISSN 1409-6412

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Zajadlivi stihovi sto bockaat Zivko Pavlov_Ranko Mladenoski Zajadlivi stihovi sto bockaat.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Zajadlivi stihovi sto bockaat Zivko Pavlov_Ranko Mladenoski Zajadlivi stihovi sto bockaat.pdf

Download (41kB) | Preview

Abstract

Овој труд е осврт (рецензија) кон книгата со наслов „Смеаториум“ од авторот Живко Павлов којашто претставува, всушност, збирка од епиграми, односно од „зајадливи песни“. Откако во освртот се дава една сосема кратка и прецизна дефиниција за епиграмот како лирски вид, се елаборираат конкретните епиграми на Павлов коишто ги маркираат аномалиите кај индивидуата и во општеството. Всушност, во рецензијата се нагласува дека авторот „се зајадува“ безмалку со сите: со политичарите, со владетелите, со бирократите, со лекарите, со пациентите, со лесноумните и со безумните, со жените, со мажите, со швалерите, со сиромашните, со богатите, со полтроните, со директорите, со мрзливите итн. На крајот од освртот се заклучува дека „Смеаториум“ е книга која е исполнета со хумор, сатира, иронија, цинизам, сарказам, но и со искреност и со вистинитост.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:31
Last Modified: 14 Nov 2013 09:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8078

Actions (login required)

View Item View Item