Синтеза на фолклорното и современото во циклусот „Марко Крале“ од Блаже Конески

Mladenoski, Ranko (2004) Синтеза на фолклорното и современото во циклусот „Марко Крале“ од Блаже Конески. Современост, 52 (1). pp. 64-76. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Za Marko Krale od Koneski_Ranko Mladenoski za ciklusot Marko Krale od Koneski.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Za Marko Krale od Koneski_Ranko Mladenoski za ciklusot Marko Krale od Koneski.pdf

Download (125kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се елаборира прашањето за фолклорните елементи како хипотекст во циклусот песни „Марко Крале“ (хипертекст) од Блаже Конески. Во текстот најпрво се нудат историските податоци за Марко Крале и неговото присуство во македонската народна песна, а потоа се анализираат петте песни коишто го сочинуваат циклусот „Марко Крале“ од Конески. При анализата на песните се зема предвид и тезата на самиот Конески дека во создавањето на песната учествуваат традицијата и иновацијата, односно актуализацијата. Тој принцип се забележува во сите песни од циклусот: „Одземање на силата“, „Стерна“, „Кале“, „Марковиот манастир“ и „Песјо Брдце“. Врз основа на извршената детална анализа на петте песни, на крајот од трудот се заклучува дека поентата (пораката) од овие стихови на Конески е дека човековата борба против злото никогаш нема и не смее да запре.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:30
Last Modified: 14 Nov 2013 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8076

Actions (login required)

View Item View Item