Книга за гордите и непокорни Македонци

Mladenoski, Ranko (2003) Книга за гордите и непокорни Македонци. Велес, 7 (7). pp. 110-115. ISSN 1409-6412

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Vreme minato i segasno Tocinovski Veles_Ranko Mladenoski Kniga za gordite i nepokorni Makedonci.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Vreme minato i segasno Tocinovski Veles_Ranko Mladenoski Kniga za gordite i nepokorni Makedonci.pdf

Download (51kB) | Preview

Abstract

Трудот со наслов „Книга за гордите и непокорни Македонци“ е рецензија (осврт) за книгата „Време минато и сегашно“ од Васил Тоциновски објавена во 2002 година. Во освртот се нагласува дека станува збор за книга во која се елаборира книжевното дело на девет македонски автори (дводомни писатели) кои од времето на Илинден, па и во периодот меѓу двете светски војни пишувале, во основа, на бугарски јазик. Станува збор, имено, за следните автори: Арсени Јовков, Димитар Г. Молеров, Кочо Молеров, Сребро Јанакиев, Владимир Ковачев, Никола Хр. Дренков, Атанас Трендафилов, Христо Стојков и Ангел Каратанчев. Особено внимание во оваа книга авторот му посветува на Арсени Јовков со неколку текстови за неговата биографија и за неговото дело. На крајот од освртот се заклучува дека книгата „Време сегашно и минато“ од Васил Тоциновски е уште еден негов придонес кон збогатувањето на трезорот на македонската литературна историја.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:30
Last Modified: 14 Nov 2013 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8066

Actions (login required)

View Item View Item