Книга за македонскиот преродбенски век

Mladenoski, Ranko (2004) Книга за македонскиот преродбенски век. Портал, 5 (9-10). pp. 116-117. ISSN 1409-9713

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Tajni i trajni poraki_Ranko Mladenoski Kniga za mak prerodbenski vek.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Tajni i trajni poraki_Ranko Mladenoski Kniga za mak prerodbenski vek.pdf

Download (39kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува рецензија за книгата со наслов „Тајни и трајни пораки“ од Васил Тоциновски објавена во 2003 година од издавачот „Дирекција за култура и уметност“ во Скопје. Во освртот кон книгата се нагласува дека станува збор за научен труд во кој се елаборираат теми од македонскиот културен 19 век, односно личности, настани и дела од 19 век, почнувајќи од браќата Миладиновци па сè до Арсени Јовков. Во својата книга Тоциновски пишува за Митра Миладинова, Царевна Миладинова–Алексиева, Депа Каваева, Иван Миладинов, Константин Д. Петкович, Андреја Д. Петкович, Партенија Зографски, Јордан Хаџи Константинов – Џинот, Григор Прличев, Рајко Жинзифов, Марко Цепенков и други. По претставувањето на одделните текстови од книгата, во освртот на крајот се заклучува дека книгата „Тајни и трајни пораки“ расветлува одредени темни места кои досега не беа достапни за македонската книжевна историја.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:29
Last Modified: 14 Nov 2013 09:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8065

Actions (login required)

View Item View Item