Потрага по семантиката на не-говорот

Mladenoski, Ranko (2003) Потрага по семантиката на не-говорот. Портал (5-6). pp. 97-98. ISSN 1409-9713

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Semantikata na negovorot Ratka Andonova_Ranko Mladenoski Semantikata na negovorot.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Semantikata na negovorot Ratka Andonova_Ranko Mladenoski Semantikata na negovorot.pdf

Download (35kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува осврт кон дебитантската книга „Говорот на тишината“ од Ратка Андонова објавена во 2002 година. Во кратката рецензија за оваа книга на Андонова се нагласува дека станува збор за поезија во проза, односно за една книжевна форма за која може да се рече дека е реткост во македонската современа литература. Исто така, во освртот се потенцира дека дебитантската книга на Андонова има структурни елементи коишто го градат стожерот на таа збирка, а тоа се семантиката на тишината, мистичноста, немоста, спокојството, клучот, семето итн. На крајот од трудот се заклучува дека книгата на Ратка Андонова го поттикнува читателот да чекори по патот кон себесознавањето.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:27
Last Modified: 14 Nov 2013 09:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8062

Actions (login required)

View Item View Item