Парадоксална генеза

Mladenoski, Ranko (2003) Парадоксална генеза. Книжевна академија (1). pp. 123-136. ISSN 1409-9438

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Paradoksalna geneza Knizevna akademija_Ranko Mladenoski Paradoksalna geneza.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Paradoksalna geneza Knizevna akademija_Ranko Mladenoski Paradoksalna geneza.pdf

Download (97kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува структурална анализа на две песни од бардот на македонската современа поезија – Блаже Конески. Тоа се песните „Живот и смрт“ и „Тема“ од збирката „Црква“ објавена во 1988 година. Анализата на овие песни се потпира врз декодирањето на поетските знаци во отсуство (in absentia) што претставува и основен принцип на семантизација на стиховите од овие песни на Конески. Токму затоа во трудот се застапува тезата дека овие песни Конески ги гради не преку поетска постапка, ами преку поетска анти-постапка, односно со парадоксално обележување на значења преку отсутноста на примарните признаци.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:27
Last Modified: 14 Nov 2013 09:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8060

Actions (login required)

View Item View Item