Нагласен асемантизам

Mladenoski, Ranko (2004) Нагласен асемантизам. Портал, 5 (9-10). pp. 113-114. ISSN 1409-9713

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Naglasen asemantizam Matevski_Ranko Mladenoski Naglasen asemantizam.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Naglasen asemantizam Matevski_Ranko Mladenoski Naglasen asemantizam.pdf

Download (27kB) | Preview

Abstract

Трудот е рецензија за стихозбирката со наслов „Отаде заборавот“ од македонскиот поет Матеја Матевски објавена во 2003 година. Во освртот се изолирани и елаборирани фундаменталните конструктивни сегменти на поетскиот дискурс во збирката на Матевски, а тоа се празнината, сенката, тишината, темнината, непознатото, беспатицата и друго. Се потенцира во рецензијата, исто така, дека во песните од оваа збирка доминира асемантизмот како творечки книжевно-уметнички принцип по што се заклучува дека оваа поетска книга ја идентификува постигнатата зрелост на овој наш реномиран поет.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:26
Last Modified: 14 Nov 2013 09:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8059

Actions (login required)

View Item View Item