Книга за книгите

Mladenoski, Ranko (2004) Книга за книгите. Современост, 52 (1). pp. 146-148. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Kniga za knigite za Violeta Martinovska_Ranko Mladenoski Kniga za knigite.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Kniga za knigite za Violeta Martinovska_Ranko Mladenoski Kniga za knigite.pdf

Download (45kB) | Preview

Abstract

Овој труд е осврт (рецензија) за книгата со наслов „Книжевен континуитет, текови и портрети“ од Виолета Мартиновска. Во освртот се нагласува дека станува збор за збирка од рецензии за книги од различни литературни подрачја: народно творештво, средновековен период, поезија, проза, книжевност за деца и млади, книжевна теорија, критика и есеј и на крајот се нудат неколку записи и погледи. Исто така, во освртот се наведуваат и авторите за кои пишува Мартиновска, а тоа се Танас Вражиновски, Ленка Татаровска, Владимир Мошин, Добрила Миловска, Матеја Матевски, Анте Поповски, Јован Котески, Славе Ѓорго – Димоски и многу други. Се потенцира во освртот и строгиот суд на Мартиновска при вреднувањето на книгите за кои пишува, а тоа значи дека станува збор за книга во која се забележува тенденцијата за едно објективно валоризирање на авторските трудови.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:22
Last Modified: 15 Nov 2013 10:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8058

Actions (login required)

View Item View Item