Ѓаволестата енигма наречена жена

Mladenoski, Ranko (2003) Ѓаволестата енигма наречена жена. Современост, 51 (1). pp. 119-120. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Gjavolestata enigma zena_Ranko Mladenoski Gjavolestata enigma zena.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Gjavolestata enigma zena_Ranko Mladenoski Gjavolestata enigma zena.pdf

Download (40kB) | Preview

Abstract

Трудот е рецензија за книгата со наслов „Убавите жени: жената во современата македонска поезија“, во избор и редакција на Васил Тоциновски, објавена во 2001 година. Во рецензијата се нагласува фактот дека станува збор, всушност, за еден вид антологија на македонската современа поезија за жената при што се наведува и податокот дека во „Убавите жени“ се застапени 228 поети со исто толку песни. Во освртот, исто така, се нагласува и тоа дека стиховите во оваа книга се само еден мал дел од богатата македонска поетска ризница чиј мотив е жената, а книгата „Убавите жени“ ја исполнува својата основна цел и својата основна замисла – да нè внесе во мистичниот свет на убавите жени.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:19
Last Modified: 14 Nov 2013 09:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8057

Actions (login required)

View Item View Item