Духот на слободоумните

Mladenoski, Ranko (2004) Духот на слободоумните. Портал, 5 (9-10). pp. 114-115. ISSN 1409-9713

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Duhot na slobodoumnite Lenman Kljusev_Ranko Mladenoski Duhot na slobodoumnite.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Duhot na slobodoumnite Lenman Kljusev_Ranko Mladenoski Duhot na slobodoumnite.pdf

Download (39kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува осврт, односно рецензија за романот со наслов „Ленман – Хроника на една младост“ од македонскиот културен деец Никола Кљусев објавен во 2003 година во Скопје. Станува збор за текст во кој се врши опис на основните структурни елементи на ова романескно остварување на Никола Кљусев како што се ликовите, дејствата (процесуални наративни искази), описите (стазисни наративни искази), просторот (сетингот), времето, темите и мотивите и друго. Врз основа на елаборираните елементи на романот, во освртот се заклучува дека „Ленман“ на Кљусев е роман за малите луѓе со големо срце, но и роман за, како што нагласува и самиот автор, „такви егземплари кои поради нивната индолентност и малодушност во животните настани, потонале во својата ништожност“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 14 Nov 2013 08:48
Last Modified: 14 Nov 2013 08:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8054

Actions (login required)

View Item View Item