Дистинкции

Mladenoski, Ranko (2002) Дистинкции. Спектар, 20 (39-40). pp. 330-333. ISSN 0352-2423

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Distinkcii Loreta fantastika_Ranko Mladenoski Distinkcii.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Distinkcii Loreta fantastika_Ranko Mladenoski Distinkcii.pdf

Download (38kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува рецензија за книгата со наслов „Фантастиката и македонскиот роман“ од Лорета Георгиевска–Јаковлева. Во рецензијата се наведува дека оваа книга не е елаборација само на прашањето за фантастиката, ами и за алегоријата и гротеската при што се потенцира дека авторката има за цел да изврши дистинкција меѓу три суштински книжевно-теориски термини – фантастика, алегорија и гротеска. На крајот од овој осврт се приложува заклучокот дека книгата „Фантастиката и македонскиот роман“ од Лорета Георгиевска–Јаковлева кажува и покажува, елаборира и демонстрира, односно дека кажува кои се основните теоретски начела кои важат за фантастиката и покажува како тие начела да се применат врз конкретна белетристичка материја.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 13 Nov 2013 14:45
Last Modified: 13 Nov 2013 14:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8052

Actions (login required)

View Item View Item