Чекајќи ја егзегезата

Mladenoski, Ranko (2003) Чекајќи ја егзегезата. Современост, 51 (1). pp. 48-60. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Cekajkji ja egzegezata tekst Sovremenost_Ranko Mladenoski Cekajkji ja egzegezata tekst.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Cekajkji ja egzegezata tekst Sovremenost_Ranko Mladenoski Cekajkji ja egzegezata tekst.pdf

Download (118kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува есеј за голем број проблемски прашања поврзани со интерпретацијата (толкувањето, анализата) на книжевно-уметничките дела, односно со изведувањето на заклучоци за нивното значење (порака, поента). Во есејот се аргументира тезата дека е невозможно да се изврши целосно декодирање на семантиката на кое било книжевно дело, како и тоа дека е неможно целосно значенско преклопување на она што авторот го енкодира во конкретно книжевно дело, од една страна, и она што читателот (интерпретаторот) го декодира во тоа исто книжевно дело, од друга страна. Ваквите книжевно-теориски претпоставки се демонстрираат (поточно е да се рече се проверуваат) преку еден обид да се интерпретира графитот „Веднаш се враќам – Годо“ при што се приложуваат бројни различни (па дури и спротивни) значења на тој графит. Затоа се заклучува дека парцијалниот приод кон толкувањето на едно книжевно дело е не само нужен, ами и неизбежен.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 13 Nov 2013 14:44
Last Modified: 13 Nov 2013 14:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8050

Actions (login required)

View Item View Item