Амоновите ликови во Чинговиот „Бабаџан“

Mladenoski, Ranko (2003) Амоновите ликови во Чинговиот „Бабаџан“. Книжевна академија (2-3). pp. 105-132. ISSN 1409-9438

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Babadzan Cingo_Ranko Mladenoski za Babadzan od Cingo.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 8 noemvri 2013_Babadzan Cingo_Ranko Mladenoski za Babadzan od Cingo.pdf

Download (144kB) | Preview

Abstract

Целта на трудот со наслов „Амоновите ликови во Чинговиот ’Бабаџан‘“ е да се демонстрира наративната функционалност на нестабилноста на ликовите (како знаци) во романот „Бабаџан“ од Живко Чинго што беше постхумно објавен за првпат во 1989 година. Во трудот се покажува со кои наративни техники авторот ги интегрира, но и ги дезинтегрира бројните ликови во романот како што се Бенот оџата, Спасија Спасеноска, Гологлавото младо Турче, Илија Идриз, Дедо Ристо Машала (односно ефенди Ризо), Мајсторот Марко, Мајсторот Варџија, Мајсторот Бербер и многу други. Имено, во овој текст се покажува како мајсторската рака на еден од македонските најдобри раскажувачи, Живко Жинго, успеала во намерата да создаде еден (парадоксално, но вистинито!) сосема функционален нестабилен книжевен систем, особено преку ликовите (и актантите) во неговиот, според нас најдобар, роман „Бабаџан“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 13 Nov 2013 14:41
Last Modified: 13 Nov 2013 14:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8047

Actions (login required)

View Item View Item