Допирот на крајностите

Mladenoski, Ranko (2002) Допирот на крајностите. Раст (1-4). pp. 72-83. ISSN 1409-9330

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Rast Dopirot na krajnostite_Ranko Mladenoski Dopirot na krajnostite.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Rast Dopirot na krajnostite_Ranko Mladenoski Dopirot na krajnostite.pdf

Download (93kB) | Preview

Abstract

Трудот со наслов „Допирот на крајностите“ претставува анализа на два мошне значајни елементи во македонските народни обредни песни и тоа обредот и песната (зборот, говорот, текстот). Ова прашање се одгатнува преку елаборација на иницијацијата во македонските обредните песни, а особено во т.н. женски обредни песни. Притоа, се врши и еден панорамски преглед на детерминациите на иницијацијата во светската, но и во македонската фолклористика при што се дадени податоци за проучувањата во таа област од бројни автори. Во однос, пак, на женската ицицијација во македонските народни обреди и песни се нудат поголем број примери чија цел е да се илустрира тој значаен сегмент не само на македонските обреди и песни, ами и на македонската култура воопшто.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:26
Last Modified: 06 Nov 2013 14:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7986

Actions (login required)

View Item View Item