Неверство кон моделот

Mladenoski, Ranko (2002) Неверство кон моделот. Литературен збор, XLIX (1-2). pp. 143-146. ISSN 0024-4791

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Prikazni od selo Crsko_Ranko Mladenoski Neverstvo kon modelot.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Prikazni od selo Crsko_Ranko Mladenoski Neverstvo kon modelot.pdf

Download (50kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува осврт (рецензија) кон книгата „Приказни од село Црско“ од Спиро Иванов, а ја приреди македонскиот фолклорист Марко Китевски. Станува збор, имено, за еден од нашите запишувачи (Спиро Иванов) на народни умотворби кој своите 24 македонски народни приказни ги објавил во познатиот „Сборник за народни умотворенија, наука и книжнина“ во 1908 година во Софија под редакторската рака на Ефтим Спространов. Во оваа рецензија се дава детален приказ на структурата на книгата „Приказни од село Црско“, а исто така се елаборираат и доминантните елементи во приказните запишани и објавени од Спиро Иванов. Во таа смисла, се заклучува дека една од најдоминантните особини на овие македонски приказни е фантастиката, односно фантастичните елементи во нив.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:26
Last Modified: 06 Nov 2013 14:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7985

Actions (login required)

View Item View Item