Генетскиот празничен код

Mladenoski, Ranko (2002) Генетскиот празничен код. Литературен збор, XLIX (5-6). pp. 141-144. ISSN 0024-4791

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Genetskiot praznicen kod_Ranko Mladenoski Genetskiot praznicen kod.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Genetskiot praznicen kod_Ranko Mladenoski Genetskiot praznicen kod.pdf

Download (45kB) | Preview

Abstract

Трудот со наслов „Генетскиот празничен код“ е рецензија за книгата „Македонски празници“ од македонскиот фолклорист Марко Китевски. Во трудот се дава детален опис на оваа книга на Китевски при што се потенцира дека книгата „Македонски празници“ ги содржи не само сите празници туку и сите обичаи и обреди што се вршеле за време на празнувањата, песните што се пееле, игрите, верувањата, суеверијата, мотивите за празнувањата и за обредот, магиите итн. На крајот од освртот се заклучува дека излегувањето од печат на книгата „Македонски празници“ од Марко Китевски е значаен настан во македонската култура затоа што таа книга на секој Македонец му овозможува да ги дознае деталите за македонските обичаи и да се гордее со својата богата традиција.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:25
Last Modified: 06 Nov 2013 14:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7984

Actions (login required)

View Item View Item