Деградирани карактери („полнење на ликот“ во романот „Дублер“ од Димитар Солев – втор дел)

Mladenoski, Ranko (2001) Деградирани карактери („полнење на ликот“ во романот „Дублер“ од Димитар Солев – втор дел). Литературен збор, XLVIII (5-6). pp. 49-59. ISSN 0024-4791

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Dubler vtor del Literaturen zbor_Ranko Mladenoski Degradirani karakteri vtor del.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Dubler vtor del Literaturen zbor_Ranko Mladenoski Degradirani karakteri vtor del.pdf

Download (116kB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува продолжение на елаборацијата за семантичкото интегрирање на ликовите во романот „Дублер“ од Димитар Солев. Првиот дел од текстот е објавен, исто така, во списанието „Литературен збор“ (год. XLVIII, бр. 3-4, 2001, стр. 83-92). Во вториот дел од трудот се елаборира семантичкото интегрирање на ликовите Мирослав Милевски, Сисое Спировски, Деспот Мировски, Милица Ралева, како и на други ликови од романот (Вера Новак, Даница Новак, Спиро Мојсовски итн.). Исто така, во овој дел се анализираат и таканаречените ликови-дублети коишто се, всушност, суштинските ликови во романот „Дублер“. На крајот од текстот се сублимира (се заклучува) дека деградираните структури на ликовите се основата на авторовата интенција при градењето на наративниот дискурс во овој негов роман.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:22
Last Modified: 06 Nov 2013 14:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7983

Actions (login required)

View Item View Item