Деградирани карактери („полнење“ на ликот во „Дублер“ од Димитар Солев)

Mladenoski, Ranko (2001) Деградирани карактери („полнење“ на ликот во „Дублер“ од Димитар Солев). Литературен збор, XLVIII (3-4). pp. 83-92. ISSN 0024-4791

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Dubler prv del Literaturen zbor_Ranko Mladenoski Degradirani karakteri prv del.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Dubler prv del Literaturen zbor_Ranko Mladenoski Degradirani karakteri prv del.pdf

Download (99kB) | Preview

Abstract

Трудот претставува прв дел од семиолошката анализа на ликовите во романот „Дублер“ од Димитар Солев од аспект на нивната семантичка интеграција и морална деградација. На почетокот од овој текст се дадени книжевно-теориските согледувања за ликот како една од суштинските категории на наративните книжевни структури, а особено внимание е посветено на техниките за интегрирање на книжевниот лик (име и презиме, портрет, биографија, генеалогија, предикати на ликот, вербални предикати на ликот и сетинг). Во овој (прв) дел од трудот доминираат книжевно-теориските аспекти, а конкретна анализа е извршена само врз еден лик од романот – Серафим Деспотовски. Семантичкото интегрирање на преостанатите ликови од овој роман се елаборира во вториот дел од овој труд објавен, исто така, во списанието Литературен збор (год. XLVIII, бр. 5-6, 2001, стр. 49-59).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:21
Last Modified: 06 Nov 2013 14:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7982

Actions (login required)

View Item View Item