„Две Марии“ од Славко Јаневски

Mladenoski, Ranko (2003) „Две Марии“ од Славко Јаневски. Феникс, Скопје. ISBN 9989-33-078-6

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Za Dve Marii od Slavko Janevski_Ranko Mladenoski za Dve Marii od Janevski.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Za Dve Marii od Slavko Janevski_Ranko Mladenoski za Dve Marii od Janevski.pdf

Download (75kB) | Preview

Abstract

Книгата „’Две Марии‘ од Славко Јаневски“ е интерпретација на површинските и на длабинските структурни елементи на романот „Две Марии“ чиј автор е еден од македонските најпродуктивни и најчитани писатели. На почетокот од оваа книга се приложени био-библиографските податоци за Славко Јаневски, а потоа се преминува на конкретната анализа на романот „Две Марии“. Во аналитичката постапка кон романот се обработуваат сижето, описите и дејствата, менталниот сетинг кај ликовите (Никола, двете Марии, отец Симеон и други), спецификите на нараторот и други својства на ова прозно дело. Во посебно поглавје се нудат дотогашните осврти кон овој роман од страна на македонските книжевни критичари, а сосема на крајот е приложена и селективна библиографија за романот „Две Марии“.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:34
Last Modified: 06 Nov 2013 14:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7981

Actions (login required)

View Item View Item