„Црно семе“ од Ташко Георгиевски

Mladenoski, Ranko (2003) „Црно семе“ од Ташко Георгиевски. Феникс, Скопје. ISBN 9989-33-076-X

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Za Crno seme od Georgievski_Ranko Mladenoski za Crno seme od Georgievski.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Za Crno seme od Georgievski_Ranko Mladenoski za Crno seme od Georgievski.pdf

Download (72kB) | Preview

Abstract

Книгата со наслов „’Црно семе‘ од Ташко Георгиевски“ претставува детална интерпретација на еден од најчитаните романи во македонската литература. На почетокот се дадени основните податоци од биографијата на Ташко Георгиевски, а потоа се преминува на толкување на структурните сегменти на романот „Црно семе“. Во интерпретацијата се засегнати поголем број сегменти како што се сижето на романот, нараторот, просторот, односно проксемичките кодови, ликовите и актантите, ликовите во опозиција, како и поентата, односно пораката што со себе ја носи ова книжевно остварување на Георгиевски. Покрај тоа, понудена е и панорамска слика за дадените судови за овој роман од страна на македонската книжевна критика. На крајот е наведена и селективна библиографија од македонската книжевно-критичка мисла за романот „Црно семе“ од Ташко Георгиевски.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:34
Last Modified: 06 Nov 2013 14:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7980

Actions (login required)

View Item View Item