Омразенија

Mladenoski, Ranko (2005) Омразенија. Sovremenost, Skopje. ISBN 9989-9744-2-Х

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Omrazenija 30 oktomvri_Ranko Mladenoski Omrazenija.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Omrazenija 30 oktomvri_Ranko Mladenoski Omrazenija.pdf

Download (653kB) | Preview

Abstract

Збирката со кратка лирска проза со наслов „Омразенија“ е објавена во 2005 година. Книгата се состои од три циклуси и тоа: „Круг“, „Магла“ и „Тропар“. Покрај тоа, збирката почнува со краток пролог, а завршува со, исто така, еден краток епилог. Станува збор, имено, за поетска проза (како хибриден книжевен жанр) во која во прв план се поставува отуѓеноста на индивидуата во општеството, односно во цивилизацијата (културата) и во приватната (личната) и во јавната (професионалната) сфера. „Омразенијата“ се однесуваат на онаа позната „непријатност во културата“ за која говореше Фројд, но сега од еден поинаков, подруг аспект што му е својствена на современиот човек во модерната ера на подем на комуникологијата, односно на информатичката технологија. Враќањето кон праисконските корени, кон природата, кон чистите сфери на опстојот што ќе го донесе дефицитарниот спокој на „новиот“ човек е базната идеја којашто е доминантна во овие прозни секвенци.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 11:27
Last Modified: 06 Nov 2013 11:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7970

Actions (login required)

View Item View Item