Македонски јазик и литература за учениците од другите заедници за I година

Mladenoski, Ranko and Tocinovski, Vasil and Gjorgjeska, Ruza and Lozanoski, Rasko (2006) Македонски јазик и литература за учениците од другите заедници за I година. Македонска искра, Скопје. ISBN 9989-157-63-4

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium oktomvri 2013_Ucebnik drugi zaednici 2006_Ucebnik za drugite zaednici za I godina 2006.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium oktomvri 2013_Ucebnik drugi zaednici 2006_Ucebnik za drugite zaednici za I godina 2006.pdf

Download (91kB) | Preview

Abstract

Овој учебник е наменет за изучување на македонскиот јазик и на литературата за средношколците од прва година од другите заедници во Република Македонија. Во делот за јазик се дадени методски единици што се однесуваат на историскиот развој на македонскиот јазик, фонетиката, морфологијата, како и основите на синтаксата на македонскиот стандарден јазик. Во делот наменет за литературата се изучуваат сегменти од историјата на македонската литература и тоа од почетоците на словенската писменост, преку просветителството во Македонија па сè до романтизмот и интензивните национални струења во македонското општество во текот на 19 век.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 31 Oct 2013 15:05
Last Modified: 31 Oct 2013 15:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7906

Actions (login required)

View Item View Item