Македонски јазик и литература за средно стручно образование за I година

Mladenoski, Ranko and Tocinovski, Vasil and Paneva, Sonja and Lozanoski, Rasko (2006) Македонски јазик и литература за средно стручно образование за I година. Македонска искра, Скопје. ISBN 9989-157-78-2

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium oktomvri 2013_Ucebnik Makedonci 2006_Makedonski jazik i literatura za SSO za I godina.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium oktomvri 2013_Ucebnik Makedonci 2006_Makedonski jazik i literatura za SSO za I godina.pdf

Download (91kB) | Preview

Abstract

Книгата „Македонски јазик и литература за средно стручно образование за I година“ претставува средношколски учебник во кој методските единици се систематизирани во два дела. Првиот дел се однесува на јазикот, а вториот дел на литературата. Во делот за јазикот се даваат општите особености на лингвистиката (науката за јазикот), историскиот развој на македонскиот јазик, а се обработуваат и фонетиката и фонологијата на македонскиот стандарден јазик. Во делот за литературата се дадени општите елементи на теоријата на литературата (литературата како уметност, класификација на литературата, како и литературните родови лирика, епика и драма), а од аспект на историјата на литературата се обработени најстарите литератури во светот (сумерската, асиро-вавилонската, хебрејската, хеленската), но и словенската писменост преку елаборација на македонската средновековна литература.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 01 Nov 2013 11:28
Last Modified: 01 Nov 2013 11:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7905

Actions (login required)

View Item View Item