Мултукултурализмот во образовниот систем на Р. Македонија

Petrovski, Vlado and Mirascieva, Snezana (2013) Мултукултурализмот во образовниот систем на Р. Македонија. Воспитание, списание за образовна теорија и практика, Штип, 2012/2013, 8 (12). pp. 93-101.

Full text not available from this repository.

Abstract

Постоењето на различни етнички и национални заедници е фактичка
состојба во сите балкански балкански земји, помеѓу кои Република
Македонија во секој случај има најхетероген етнички состав. Во трудот
настојувавме да ги доловиме сите можни влијанија кои имаат етнички
предзнак врз процесот на образование на етничките заедници во Република
Македонија. Досегашната образовна практика на Република Македонија
покажува дека сите релевантни фактори и во минатото и денес правеле
и прават огромни напори за целосно интегрирање на сите припадници на
етничките заедници во образовниот систем на Република Македонија.
Меѓутоа сите анализи во државата покажуваат дека одредени етнички
заедници се незадоволни од образовната политика на државата во делот на
образованието на заедниците.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Vlado Petrovski
Date Deposited: 29 Oct 2013 14:59
Last Modified: 29 Oct 2013 15:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7846

Actions (login required)

View Item View Item