Мини-жанрите во „Горски венец“ (Исказите-формули како единици на културниот систем)

Karanikolova, Lusi (2013) Мини-жанрите во „Горски венец“ (Исказите-формули како единици на културниот систем). Зборник радова, Меѓународни славистички собир Његошеви дани 4, Котор, Универзитет Црне Горе, Филозофски факултет, Никшиќ, 2013. pp. 81-90. ISSN ISBN 978-86-7798-083-2 / 821.163.4.09-13

[thumbnail of Мини-жанрите во Горски венец.pdf]
Preview
Text
Мини-жанрите во Горски венец.pdf

Download (544kB) | Preview

Abstract

Оваа статија ја третира проблематиката на т.н. мини-жанри во „Горски венец“ на Петар Петровиќ Његош. Станува збор за исказите-формули, репрезентативни за поетската лексика на Његош и мошне „агресивни“ на синтаксички план (=ниво на рецепција), не според својот квантитет туку според способноста да функционираат како своевиден сематички трезор по однос на поширокиот контекст. Мини-жанрите во „Горски венец“ се однесуваат како „приказна во приказна“ (=La mise en abyme éclatée), или „приказна во распаѓање“ и тоа по таков начин што тие го „собираат“ текстот во порака, а пак текстот ја „разложува“ пораката. Исказите-формули располагаат со привилегијата-да ја стават на очиглед сликата на црногорскиот, словенскиот и балканскиот менталитет, некогаш и сега. По таков начин, мини-жанрот станува способен да се универзализира.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 13 Nov 2013 12:08
Last Modified: 04 Aug 2015 11:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7842

Actions (login required)

View Item View Item