Метафората „земја“ во „Дневник по многу години“

Karanikolova, Lusi (2012) Метафората „земја“ во „Дневник по многу години“. Зборник на трудови од меѓународниот научен симпозиум-Блаже Конески и македонскиот јазик, литература и култура, Скопје, Филолошки факултет „Блаже Конески“, Скопје,2012. pp. 527-536. ISSN ISBN 978-608-234-016-6

[thumbnail of Матафората земја во Дневник по многу години.doc] Text
Матафората земја во Дневник по многу години.doc

Download (109kB)

Abstract

Оваа статија ја третира метафората „земја“ во книгата со „кратки прозни скици“ „Дневник по многу години“ од Блаже Конески.
Станува збор за „автономен“ тип метафора, која само делумно се подведува на елементарните теориски и теоретски определби. Метафората „земја“ на Блаже Конески е метафора-тријада или „протолкувана“ метафора. Загатната во насловот, таа еднаш се „расчленува“ на македонски (=„татковинска“ метафора) и уште еднаш по универзален принцип.
Пристапот по однос на метафората земја е семантички и стилистички, така што се настојува да се покаже дека Конески долго и мошне добро го правеше она што ние најчесто го правиме и/или се обидуваме да го правиме во нашата македонска денешница: неизмерно ја љубеше „земјата македонска“ и беше одамна „идентитетски“ освестен.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 01 Nov 2013 11:31
Last Modified: 01 Nov 2013 11:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7841

Actions (login required)

View Item View Item