Помеѓу традиционалното и современото во наставата по математика

Atanasova-Pacemska, Tatjana (2008) Помеѓу традиционалното и современото во наставата по математика. In: Трибина-помеѓу традиционалното и современото во наставата по математика, Sept 2008, Struga, Republic of Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Struga, 2008,tribina.pdf]
Preview
Text
Struga, 2008,tribina.pdf

Download (436kB) | Preview

Abstract

XXI-от век Република Македонија го обележува со поддршка на јасно изразените напори на образовниот систем да ја прифати и да ја направи достапна новата ИКТ на секој корисник на воспитно-образовните услуги.
Сите основни и средни училишта беа и се вклучени во реализација на проектите „ Е-школо“, „Модернизација на образованието“ и др. преку кои, помеѓу другото, се врши оспособување на наставниот кадар за интеграција на ИКТ во наставниот процес.
Процесот на промени во образовниот систем, вклучително и подрачјето математика не е тривијално прашање. Наставникот не треба на учениците да им дава статично знаење. Повеќе не е важно дека ученикот знае да решава проблеми кои се веќе претходно решени - тоа е препуштено на технологијата.
Воведувањето на електронското учење ја поддржува долго промовираната педагошка парадигма – учење фокусирано кон ученикот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Tatjana A. Pacemska
Date Deposited: 28 Oct 2013 14:12
Last Modified: 28 Oct 2013 14:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7817

Actions (login required)

View Item View Item