Нискомолекуларниот наспроти нефракционираниот хепарин во третман на венски тромбоемболизам

Sterjova, Marija and Janevik-Ivanovska, Emilija (2013) Нискомолекуларниот наспроти нефракционираниот хепарин во третман на венски тромбоемболизам. Фармацевтски информатор (35). pp. 36-38. ISSN 1409-8784

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_marija.sterjova_Documents_Фармацевтски информатор 2013_Хепарин_Хепарин (LMWH).pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_marija.sterjova_Documents_Фармацевтски информатор 2013_Хепарин_Хепарин (LMWH).pdf

Download (367kB) | Preview

Abstract

Хепаринот и неговите деривати (нискомолекуларниот хепарин – LMWH) се антикоагуланси од избор кога е потребен брз антикоагулантен ефект. Хепаринот е ефикасен при превенција на венски тромбоемболизам, за третман на длабоки венски тромбози и пулмонален емболизам, но нема ефект на веќе создаден тромб. Поради различната молекулска маса двете хепарински молекули делуваат на различен дел од коагулационата каскада и затоа има големи разлики во ефикасноста при терапија со иститe.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Arev
Date Deposited: 28 Oct 2013 12:19
Last Modified: 28 Nov 2013 10:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7811

Actions (login required)

View Item View Item