Апофатизмот како темел и источник на источната мисла

Stojanov, Trajce (2005) Апофатизмот како темел и источник на источната мисла. Троичник (12). pp. 33-38.

[thumbnail of АПОФАТИЗМОТ КАКО ТЕМЕЛ И ИСТОЧНИК.doc] Text
АПОФАТИЗМОТ КАКО ТЕМЕЛ И ИСТОЧНИК.doc

Download (108kB)

Abstract

Можеби не е преувеличено да се каже дека апофатичкото богословие е стожерот околу кој се гради целокупната философија на православната мистика. Или поточно: философијата на учителот на исихазмот – Св. Григориј Палама, својот најцврст темел го наоѓа токму во апофатичкиот метод и импликациите од истиот. Така, целокупната исихастичка традиција воопшто, се покажува суштински фундирана врз апофатичкото богословие. Иако во исихастичкиот спор и Палама и Варлаам имаат идентични појдовни позиции - Божјата трансцендентност - сепак извлекуваат сосема опозитни заклучоци. Затоа, сосема легитимно, Лоски нагласува дека апофатизмот го сочинува основниот белег на богословската традиција воопшто на Источната црква. Овој труд ја следи токму таа хипотеза на Лоски и се обидува целокуоната православна мисла да ја изведе од овој концепт за апофатичко богословие.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 22 Oct 2013 08:33
Last Modified: 22 Oct 2013 08:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7729

Actions (login required)

View Item View Item