За особеностите на руската философија

Stojanov, Trajce (2005) За особеностите на руската философија. Годишен зборник на Факултетот за образовни науки (5-6). pp. 119-132. ISSN 1409-9187

[thumbnail of Особеностите на Руската философија.doc] Text
Особеностите на Руската философија.doc

Download (109kB)

Abstract

Сето она што се случува во руската мисла во XVIII век навистина е „само пролог“ во она што допрва ќе следи. Но токму од тој пролог ќе зависи понатамошниот развој на истата. Прологот, како во секој добар роман, само ќе ја навести и во извесна смисла ќе ја детерминира содржината и ќе ве испровоцира жедно да го прочитате, нестрпливо исчекувајќи го крајот каде се надевате на добар расплет. А расплетот во овој возбудлив роман за развојот на руската философија ќе следи цели два века подоцна...и сеуште трае.
Текстот го следи развојот на руската философска мисла и се обидува да ги утврди нејзините особености.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 22 Oct 2013 08:32
Last Modified: 22 Oct 2013 08:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7728

Actions (login required)

View Item View Item