Мистична антропологија на обожувањето

Stojanov, Trajce (2006) Мистична антропологија на обожувањето. Филозофија (17). pp. 89-115. ISSN 1409-9985

[thumbnail of Мистична антропологија на обожувањето.doc] Text
Мистична антропологија на обожувањето.doc

Download (268kB)

Abstract

Предмет на интересирање на кандидатот во овој текст се антрополошките импликации на православната филозофија, кои ги сметаме за најинтимна суштина на целокупното православно учење. Во првиот дел на текстот „Устројството на човекот“, ги поставуваме прашањата за местото и улогата на човекот во светот, составот на човекот, состојбата на човекот пред и после Падот и прашањето за човекот како образ и подобие божјо. Во вториот дел, ја изложуваме православната теорија за личноста како централен дел на византиската антропологија, компарирајќи ја со некои модерни теории за личноста. Теоријата за обожувањето како целосно остварување на личноста, се изложува во третиот дел. Како последен елемент на православната антропологија, се посочува нејзината есхатолошка димензија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 22 Oct 2013 08:18
Last Modified: 22 Oct 2013 08:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7722

Actions (login required)

View Item View Item