Попер, Кун и Фаерабенд за проблемот на научното откритие

Stojanov, Trajce (2003) Попер, Кун и Фаерабенд за проблемот на научното откритие. Филозофија (8). pp. 101-112. ISSN 1409-9985

[thumbnail of Попер, Кун, Фаерабенд.doc.docx] Text
Попер, Кун, Фаерабенд.doc.docx

Download (25kB)

Abstract

Философијата како темелно и сеопфатно промислување на светот и човекот, меѓу низата прашања од својот видокруг, ги има и оние кои се однесуваат на науката и научното истражување. Притоа, научното откритие е клучниот проблем кој ги мачи мислителите. Интересот за ова прашање, во различни форми, е присутно од самиот почеток на философската мисла. Трудов ќе ги анализира концепциите на, можеби најзачајните мислители на оваа тема: Попер, Кун и Фаерабенд.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 22 Oct 2013 08:17
Last Modified: 22 Oct 2013 08:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7721

Actions (login required)

View Item View Item