Скица на еден нихилизам

Stojanov, Trajce (2002) Скица на еден нихилизам. Воспитание, 3. pp. 88-91. ISSN 63034890

[thumbnail of skiza na eden nihilizam-vospitanie%2C br..pdf]
Preview
Text
skiza na eden nihilizam-vospitanie%2C br..pdf

Download (458kB) | Preview

Abstract

Трудот овој текст поставува некои основни прашања за смислата и суштината на образованието во светло на етичкиот интелектуализам на Сократовите ставови дека знаењето не е цел за себе, туку пред сè, средство за морално дејствување. Равенството знаење=добродетел, се става под отровот на скептицизмот, укажувајќи на примерите во кои тоа не се потврдило. Како единствен догматски одговор на нихилистичката скица која ја поставува текстот е неоткажувањето од самото знаење, но со која причина, како и што со него, се прашањата кои ги остава отворени за понатамошна дискусија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 22 Oct 2013 08:08
Last Modified: 06 Aug 2015 12:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7719

Actions (login required)

View Item View Item