Bacterial Fire Blight Diseases in Macedonia

Mitrev, Sasa (1994) Bacterial Fire Blight Diseases in Macedonia. Plant protection. pp. 59-70.

[thumbnail of Mitrev S. 1993.pdf] Text
Mitrev S. 1993.pdf

Download (1MB)

Abstract

Бактериската пламеница на јаболчестите овошки што ја предизвикува Erwinia amylovora (Burill 1882) Winslow et al. 1920 е најстара, најзначајна и една од најопасните болести на овие растенија. Првпат е забележана кон крајот на 18 век во САД. Се претпоставува дека во почетокот бактеријата била присутна само на дивата популација растенија во тоа подрачје, како што се дива јаболка, глог и слично, а подоцна бактериите се пренесени од дивата помалку осетлива популација растенија на поосетливи одгледувани домаќини.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Emilija Arsov
Date Deposited: 13 Nov 2012 12:22
Last Modified: 13 Nov 2012 12:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/763

Actions (login required)

View Item View Item