Симулациски модел за одредување на зоните на лансирање кај ракетните системи за противвоздушна одбрана

Gelev, Saso and Deskovski, Stojce and Gacovski, Zoran (2003) Симулациски модел за одредување на зоните на лансирање кај ракетните системи за противвоздушна одбрана. In: VI Национална конференција со меѓународно учество ЕТАИ 2003, 17-21 Sept 2003, Охрид, Македонија.

[thumbnail of TRUD-GELEV-ETAI-2003.pdf]
Preview
Text
TRUD-GELEV-ETAI-2003.pdf

Download (379kB) | Preview

Abstract

Во трудот се презентира симулациски модел прикладен за одредување на зоните на лансирање кај ракетните системи за противвоздушна одбрана (РС ПВО). Проблемот на гаѓање воздушни цели претставува доста сложена задача која во конкретните ракетни системи за ПВО ја решава системот за управување со огнот. Зависно од степенот на автоматизација на функциите во конкретниот систем човекот-оператор во системот врши различни задачи кои во принцип се сведуваат на откривање, идентификација и следење на целта, определување на почетните агли и времето на лансирање за да се обезбеди успешно погодување и уништување на целта. За да се обезбеди погодување на целта во дефинираната зона на уништување потребно е лансирањето на ракетата да се врши за време кога целта се наоѓа во зоната на лансирање. Зоната на лансирање како дел од воздушниот простор зависи како од тактичко-техничките карактеристики на конкретниот ракетен систем така и од параметрите на движење на целта и останатите услови на гаѓање. Оценката (одредувањето) на границите на зоната на лансирање е сложена задача која се решава во СУО кај сите РС ПВО пред да се донесе одлука за лансирање (гаѓање). Во трудот е разработен алгоритам за одредување на зоните на лансирање кој што е имплементиран во симулацискиот модел на системот. Симулацискиот модел е изведен во МАТЛАБ-СИМУЛИНК, а приложените резултати се однесуваат на гаѓање на авион со хипотетички РС ПВО со мал дострел.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 23 Sep 2013 08:54
Last Modified: 07 Aug 2015 08:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7506

Actions (login required)

View Item View Item