Улогата и значењето на толкувачот

Marolova, Darinka and Golakov, Kostadin (2012) Улогата и значењето на толкувачот. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, 3 (3). ISSN 1857-7059

[thumbnail of Trud - Zbornik 2012.pdf]
Preview
Text
Trud - Zbornik 2012.pdf

Download (405kB) | Preview

Abstract

Толкувањето претставува универзална човекова активност со долга историја. Во овој труд се дадени кратка историја на толкувањето, проблемите со кои се соочува толкувачот во процесот на толкување, како и компетенциите и вештините кои еден современ толкувач треба да ги поседува, независно од тоа дали се работи за консекутивно или симултано толкување. Покрај постојаното надградување на толкувачките вештини во текот на целата толкувачка дејност, треба перманентно да се усвојуваат нови стручни полиња и да се збогатува фондот на јазичното знаење со нови стручни термини од различни области, а и толкувачот треба да се труди да биде информиран за актуелните збиднувањата. Освен од дисциплините кои спаѓаат во доменот на толкувањето, современиот толкувач треба да поседува знаења и од други области кои придонесуваат толкувањето да биде успешно спроведено.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 19 Sep 2013 08:43
Last Modified: 20 Oct 2014 10:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7483

Actions (login required)

View Item View Item