Феноменот на финансиска криза и имликациите врз светската економија

Fotov, Risto and Paceskoski, Vlatko (2013) Феноменот на финансиска криза и имликациите врз светската економија. Working Paper. Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_vlatko.paceskoski_Desktop_MONOGRAFIJA_Феноменот на финансиска криза и имликациите врз светската економија.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_vlatko.paceskoski_Desktop_MONOGRAFIJA_Феноменот на финансиска криза и имликациите врз светската економија.pdf

Download (240kB) | Preview

Abstract

Тековната глобална економска криза ги разоткри недостатоците на системот и економските политики кои ја генерираа кризата и рецесијата од глобални размери. Во разрешувањето на кризата клучна улога има државата бидејќи пазарниот механизам откажа, а оттука произлезе недоверба меѓу учесниците на пазарот. Државата во тој случај може да придонесе во враќање на довербата во пазарните институции. Неосновано е гледиштето дека пазарот може сам да ја реши кризата која ја предизвика со краткорочни загуби без интервенција од страна на државата и без институционално прилагодување кое е неопходно поради зголемувањето на ефикасноста и стабилноста на пазарот како и квалитетот на економската политика. Пазарот со доволна и адекватна регулатива (регулиран пазар) е клучна претпоставка за излезот од тековната глобална економска криза и рецесијата како и за долгорочната одржливост на економската стабилност и растот на стопанството

Item Type: Monograph (Working Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vlatko Paceskoski
Date Deposited: 17 Sep 2013 13:44
Last Modified: 17 Sep 2013 13:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7445

Actions (login required)

View Item View Item