Глобализацијата како генератор на економски диспаритети во светската економија

Sajnoski, Krste and Paceskoski, Vlatko (2013) Глобализацијата како генератор на економски диспаритети во светската економија. Промените во глобалното општество, Трета меѓународна научна конференција. ISSN 978-608-4574-58-3

[thumbnail of Глобализацијата генератор на економски диспаритети во светската економија.pdf]
Preview
Text
Глобализацијата генератор на економски диспаритети во светската економија.pdf

Download (386kB) | Preview

Abstract

Со развојот на технологијата и се поголемата меѓузависност во одвивањето на меѓународните односи, особено во нивното егзистирање и функционирање, денес, фундамент е економската моќ. Од друга страна, економската моќ, најчесто, е детерминирана од следниве перформанси: per capita БДП, учеството и значењето во меѓународната трговија и во меѓународните финансии, способноста за акумулација и создавање на нови технологии и употребата на новите технологии, преку чијашто примена се создаваат можности за уште поголема акумулација. Оттука, слободно може да се констатира дека борбата во истражувањето и развојот на новите технологии во исто време е и натпревар за што подобра позиција во светската економија. Тргнувајќи од тука во овој труд е имплементирана анализа и се дава одговор како денес во ера на глобализација е рапределна економската моќ во светската економиаја, причините за немоќта во светската економија и трансформацијата на моќта во светското стопанство.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vlatko Paceskoski
Date Deposited: 17 Sep 2013 11:34
Last Modified: 17 Sep 2013 11:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7433

Actions (login required)

View Item View Item