Системот на меѓународни економски односи и земјите во развој во ера на глобализација

Sajnoski, Krste and Paceskoski, Vlatko (2013) Системот на меѓународни економски односи и земјите во развој во ера на глобализација. Меѓународен дијалог: Исток - запад (култура, славјанство и економија). ISSN 978-608-4689-04-1

[thumbnail of Системот на меѓународни економски односи и земјите во развој во ера на глобализација.pdf]
Preview
Text
Системот на меѓународни економски односи и земјите во развој во ера на глобализација.pdf

Download (201kB) | Preview

Abstract

На денешното ниво на општествено економски развој националните граници се претесни и нужна е потребата од заедничко глобално сознавање, уважување и регулирање односно разрешувње на прашањата и проблемите кои ги тангираат сите земји и народи, независно од континентот каде припаѓаат и нивото на развиеноста. Оваа состојба се јавува како резултат на се поголемата и поразновидна меѓузависнот помеѓу државите во светот и светската економија. Како фундаментални проблеми со кои се соочува човештвото денес во овој труд ќе ги истакнеме и анализираме следните проблеми :продлабочување на јазот помеѓу развиените и неразвиените земји; демографскиот раст и невработеноста; меѓународниот долг и должничката криза; системот на меѓународни економски односи.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vlatko Paceskoski
Date Deposited: 17 Sep 2013 11:29
Last Modified: 17 Sep 2013 11:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7430

Actions (login required)

View Item View Item