Правичноста како основ на одговорност за причинета штета во нашето и во споредбеното право

Ampovska, Marija (2013) Правичноста како основ на одговорност за причинета штета во нашето и во споредбеното право. Правник бр.257.

[thumbnail of pravicnost za isprakanje.pdf]
Preview
Text
pravicnost za isprakanje.pdf

Download (488kB) | Preview

Abstract

Во општествениот живот чест случај е штетата да биде причинета од лице кое според општите правила за одговорност за причинета штета не е одговорно за причинетата штета, а од друга страна надомест на штета неможе да се оствари од лицата кои според правилата на одговорност за друг во конкретниот случај се одговорни за причинетата штета. Во овие случаи, во најголем дел од современите законодавства се среќаваме со правичноста како основ на одговорност за причинета штета. Се работи за ограничен број на случаи, конкретно утврдени во законодавствата, во кои при исполнетост на одредени услови одределени од законодавецот одредено лице се повикува на одговорност, не врз основ на негова вина или врз основ на постоење ризик при употреба на опасни ствари и вршење на опасна дејност, туку врз основ на правичност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 16 Sep 2013 13:26
Last Modified: 04 Aug 2015 09:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7366

Actions (login required)

View Item View Item