Народната архитектура во Реканското подрачје

Namicev, Petar (2000) Народната архитектура во Реканското подрачје. Other. Музеј на Македонија, Скопје.

[thumbnail of Magisterska teza.pdf]
Preview
Text
Magisterska teza.pdf

Download (17MB) | Preview

Abstract

Куќата во Реканското подрачје има специфична ерхитектонска форма, што е резултат на климатските услови, неимарската вештина, друштвено економските прилики и градителската традиција на овие простори.Врз основа на ова, куќата во Реканското подрачје има карактеристична форма во однос на останатите куќи во селските населби на територијата на Македонија.Најизразена особеност на куќата од Реканското подрачје претставува затворената концепција на нејзината форма.Складноста на архитектонско градителската хармонија на сите присутни елементи, оформиле безброј различни изрази на еден востановен- со затворена концепција објект, кој подоцна ќе го продолжи своето влијание на поширокото Балканско подрачје.

Item Type: Monograph (Other)
Uncontrolled Keywords: куќа, кула, камен, село, прозорец, мусандра, чардак
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 13 Sep 2013 13:50
Last Modified: 30 Oct 2013 10:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7321

Actions (login required)

View Item View Item