Генеза и типологија на прозорскиот елемент како спој помеѓу просторот за живеење и екстериерот во Реканскиот крај

Namicev, Petar (1992) Генеза и типологија на прозорскиот елемент како спој помеѓу просторот за живеење и екстериерот во Реканскиот крај. Ethnologist (2). pp. 246-259.

[thumbnail of Etnolog 2.pdf]
Preview
Text
Etnolog 2.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Градителската дејност во Западна Македонија, поконкретно во Реканскиот крај има своја традиција и историја како дел на етничката архитектура на Македонскиот народ. Прозорскиот елемент како дел на ентериерот на куќата има значајно ако не и посебно место во секој микроетномакедонски регион. Авторот од повеќе аспекти објаснувајќи ја функцијата,ни ја приближува улогата во овој елемент во своите архитектонски форми како одраз на локалните историско-економски услови, традицијата и влијанието од страна.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Рекански крај, прозорскиот елемент, архитектонската форма, типови, композиција итн.
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 10 Sep 2013 10:21
Last Modified: 30 Oct 2013 10:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7252

Actions (login required)

View Item View Item