Еркерот како традиционален изразен елемент во селската архитектура во Македонија

Namicev, Petar (1993) Еркерот како традиционален изразен елемент во селската архитектура во Македонија. Ethnologist (3). pp. 32-52.

[thumbnail of Etnolog 3.pdf]
Preview
Text
Etnolog 3.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Еркерот како традиционален изразен елемент во македонската селска архитектура, авторот го обработува од сите негови аспекти, и во сите етно региони во Македонија, каде што тој се среќава.Преку еден мошне успешен приод кон темата, авторот на непосреден начин ни ја обработува селската македонска куќа, всушност профаната архитектура како етнички национален белег

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Еркер, народна архитектура, национална архитектура, градители, функција, архитектонска концепција, форма на еркер, типологија, балкон, амбари, чардак,испуст, декоративна обработка
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 10 Sep 2013 10:20
Last Modified: 30 Oct 2013 10:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7251

Actions (login required)

View Item View Item